Lammecarre med urtelokk, rødvinssaus og ovnsbakte grønnsaker
Oppskriften er hentet fra Trines matblogg og er beregnet for 4 personer.
Lammecarré
800 g lammecarè
salt og pepper
smør til steking
1 neve persille
2 ss brødrasp (panko)
1 ss parmesan, finrevet
1 ts sitronskall, finrevet
2 ss dijon sennep
1 ts flytende honning
Rødvinssaus
1-2 finhakket sjalottløk
1-2 ss smør
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl rødvin
1 laurbærblad
1 kvast frisk timian, finhakket
2 1/2 dl kraft av lam, storfe eller kalv
1 ts sukker eller honning
1-2 ss balsamicoeddik, vellagret type
1 ss soyasaus
2 ss smør
salt og pepper etter smak
Ovnsbakte grønnsaker
200 g sellerirot i staver
2-3 gulrøtter i staver
1 pastinakk i staver
1 gulbete i båter
1 polkabete i båter
2-3 ss olivenolje
1-2 ss flytende honning
salt og pepper etter smak
Frisk timian
Potetmos
800 g poteter skrelles og skjæres i grove biter
2 ss smør
1 dl melk
50 g parmesan, finrevet
Salt og pepper etter smak
Sett ovnene på 225 grader med over- og undervarme.
Legg de oppskjærte grønnsakene i en ildfast form og ringle over olivenolje og flytende honning og krydre med flaksalt og pepper og litt frisk timian. Stekes på midterste rille i 20 min. Rør om i grønnsakene 2 ganger underveis i stekingen. I mens gjøres kjøttet klart. Etter 20 minutter skrus varmen ned til 150 grader og lammecarreen settes inn.
Kjøttet krydres med salt og pepper og stek det i en varm panne med smør med fettsiden ned først, og deretter på alle kanter. Kjøttet legges med fettsiden opp i en ildfast form. Stikk et et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek kjøttet i 10 min på samme rille som grønnsaksformen. I mens røres sammen sennep og honning. Etter 10 min tas kjøttet ut av ovnen og pensler oversiden med sennepsblandingen og fordeler urteblandingen oppå. Sett lammecarreen tilbake i ovnen og la den steke videre til kjøttet har en kjernetemperatur på 54-56 grader. Det tar ca 30 min. avhengig av størrelsen på kjøttstykket og hvor lenge det er forstekt i pannen. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i 10-15 min. før du skjærer det opp mellom bena. Nå settes varmen opp til 225 grader igjen og stek ferdig grønnsakene til de er møre. Varmluft kan brukes de siste minuttene for å få litt farge på grønnsakene.
Potetmos
Potetbitene kokes møre i usaltet vann. Når de er møre helles vannet fra og damp potetene tørre over svak varme et par min. Mos potetene og tilsett smør og melk til ønsket konsistens. Rør inn finrevet parmesan og smak til med salt og pepper. Hold mosen varm til servering.
Rødvinsaus
Fres sjalottløken i smør til den er myk og blank. Tilsett tomatpuré og la det surre med et par minutter. Ha i rødvin og la den koke nesten inn. Kraften tilsettes sammen med laurbærblad og hakket frisk timian. La småkoke i 5 min. Smak til mes sukker/honning, balsamicoeddik, soyasaus, kværnet pepper og eventuelt salt. Sil sausen. Rett før servering tilsettes smøret, sausen må IKKE koke etter at smøret er rørt inn. Kan eventuelt jevnes med litt maisenna. Hold sausen varm til servering.
Kommentarer
Legg inn en kommentar