Ovnsbakt kalkunbryst

 

Oppskriften er hentet fra NRK Mat og er til 4 porsjoner

Hasselbackpoteter:
8 poteter
salt og pepper
smør

Kalkunbryst:
600 g kalkunbryst
2 ss smør
en liten bunt timian
2 hvitløkfedd
salt og pepper
en pakke rosenkål

Pastinakkpuré
2 pastinakk eller tilsvarende mengde sellerirot
1 dl fløte
1 ss smør
salt

Saus
250 g smør, lages til brunet smør
1 sjalottløk
2 hvitløkfedd
4 tørkede aprikoser
1 ss kapers
1/2 grønt eple
1 dl portvin
soyasaus
Saften av 1/2 sitron
stekeolje

Sett ovnen på 200 grader, varmluft er foretrukket.
Vask potetene godt og kutt i tynne skiver, men ikke helt igjennom. Legg de snittede potetene på  et stekebrett med bakepapir. Krydre godt mellom skivene med salt og pepper. Legg en skive smør på toppen. Stekes i 40 - 50 min. til potetene er møre og gylne. Pensles med det smeltede smøret før servering.

Kalkun og rosenkål
Kalkunen brunes på alle sider. Krydre med salt og pepper. Skru av varmen når kalkunen er ferdig brunet. Tilsett smør, knuste hvitløksfedd og fersk timian. Legg kalkunen over på stekebrett med bakepapir og øs smørblandingen over kalkunkjøttet. Få med alle godsakene fra stekepannen.

Vask rosenkålen og fjern stygge blader. Legg dem på brettet rundt kalkunen og gni dem godt inn i stekesmøret.

Når det er ca 35 min igjen av potetenes steketid, settes også stekebrettet med kalkunen inn i ovnen.  Kalkunen stekes til den har en kjernetemperatur på 64 grader. La kalkunen hvile i minst 15 min før den kuttes i skiver (kjernetemperaturen kommer til å stige i hvileperioden)

Pastinakkpuré
Skrell og del pastinakken i fingertykke skiver. Skivene legges i en kjele med vann som så vidt dekker dem. Kok dem møre under lakk, og ta vare på kokevannet.

Kjør pastinakken, fløte og smør i en blender eller med stavmikser til en glatt masse. Juster tykkelsen etter ønske med kokevannet. Smak til med salt.

Brunet smør
Kok opp smøret og la det koke under omrøring til det blir gyllent i fargen. Sil det over i en ren og tørr skål. Få minst mulig med av bunnfallet.

Saus
Sjalottløk, hvitløk og aprikoser kuttes i små terninger. Skrell eplet og kutt det i ca 1 cm store terninger. Stek sjalottløk og hvitløk lett gyllent i en liten kjele. Tilsett portvin og reduser til halvparten. Ha i aprikoser, epleterninger, kapers og brunet smør. Smak til med soyasaus. Sausen skal IKKE koke mer nå. Varm opp og smak til med sitronsaft rett før servering.

Kommentarer

Populære innlegg