Helstekt indrefilet med løk og honningbakte gulrøtter
Oppskriften er hentet fra Trines matblogg.
600 g indrefilet av storfe
1 ss smør
1 kvast frisk timian
8 cherrytomater
olivenolje
6 småløk
Rødvinsaus:
1 sjalottløk
1 ts smør
1 dl rødvin
2 ts balsamicoeddik
1 ts soyasaus
1 ts honning
2 dl oksekraft
1 kvast frisk timian, grov hakket
smak til med sitronsaft
1 ts smør
Fritert sjalottløk
2 sjalottløk i tynne skiver
2 dl soyasaus
flaksalt
Bakte potetbåter:
10 små poteter, delt i to
olivenolje
1 ss smør
flaksalt
Frittert sjalottløk:
Skjær løken i tynne skiver. Ha løken i en tykkbundet kjele og fyll opp med olje til det så vidt dekker løken. Kok opp, følg med hele tiden, etter noen minutter vil sjalottløken bli gyllen. Hell løken over i et dørslag av metall og la olje renne av. Ha løken over på tørkepapir. Krydre med flaksalt.
Indrefilet, løk og tomater
Kjøttet bør ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før tilbereding. Sett stekovnen på 125 grader over og undervarme. Krydre filet med salt og pepper. Stek kjøttet raskt i nøytral olje til det får en fin stekeskorpe. Tilsett smør og timian mot slutten av steketiden. Del løken i to og la den steke sammen med kjøttet med snittflaten ned til den er gyllen. Legg løken til side.
Ha kjøttet i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Ha litt grovt hakket timian over. Legg tomatene sammen med kjøttet. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt flaksalt. Stekes ved 125 grader til fileten har en kjernetempartur på 55 -58 grader. Det tar ca 45-60 min. avhengig av størrelsen på fileten og hvor lenge du har forstekt den. Når kjøttet har stekt i ca 15 minutter, legges løken med snittflaten ned i kjøttfatet. Stek løken mør, ca 30-40 min.
La fileten hvilke i ca 15 min. (legg aluminiumsfolie over, men ikke pakk inn kjøttet) før du skjærer den opp i 4 jevnstore biter eller skiver om du vil. Hold tomatene og løken varm.
Poteter og gulrøtter:
Stekes på 225 grader over- og undervarme. Vask potetene og del dem i to. Legg poteten i den ene halvdelen av en stor ildfast form. Ringle over litt olivenolje og krydre med salt. Legg over 2 flak med smør (bruk ostehøvel) og sted dem midt i ovnen til de er møre og gylne, ca 30-45 min.
Skrell gulrøtter og del dem i tykke staver. Legg i samme ildfaste form som potetene, på den andre halvdelen av formen. Drypp over litt olivenolje og krydre med salt og ringle over itt flytende honning. Stek gulrøttene til de er møre, men fortsatt har litt spenst, ca 30 min.
Sausen:
Fres sjalottløk i litt smør til den blir bank og myk. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus og hinning. Kok opp og la den koke til det er ca 1/5 igjen. Tilsett deretter kraft og frisk timian og kok inn til sausen får passe konsistens, ca 10-15 min. Sil sausen. Rett før servering rører du inn 1 ts smør og smaker til med nykværnet pepper og litt sitronsaft. Sausen må ikke koke etter at smøret er rørt inn.
Kommentarer
Legg inn en kommentar