Hjortindrefilet, rotgrønnsaker og rødvinssaus

 

Oppskriften er hentet fra Silja Spiser og er beregnet for 4 porsjoner.

Du trenger:
600 g ytrefilet av hjort 

2 rødbeter
2 gulbeter
2 polkabeter
2 gulrøtter
1 persillerot  
2 ss rapsolje
2 ss akasiehonning
1 kvast timian
1 kvast rosmarin
3 einebær, knust
salt og pepper 

RØDVINSSAUS
2 ss smør 
2 ss finhakket sjalottløk
1 ss rødvinseddik
1 dl rødvin
4-5 dl sterk oksekraft 
2 ts brunt sukker
2 ts portvinsgele fra løiten
1 ts smør til slutt

Krydre ytrefileten med salt og pepper og brun den i en varm panne med 2-3 knuste einebær, en kvast rosmarin og timian. Sett den i stekeovnen på 150 °C og stek til den har 52-54°C i kjernetemperatur. La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres og serveres. 

Vask polkabetene. Høvle tynne skiver, 1/2-1 mm tykke, med potetskreller eller mandolin. Kok opp syltelake med sukker, vann og eddik til sukkeret løses opp. Legg polkabetene i syltelaken, og vent minst en time, slik at betene er syltet.

Skrell de resterende betene og del i ca 2 cm tykke skiver. Stikk gjerne ut med utstikkere for å få skivene helt runde. Skrell gulrøtter. Vend rotgrønnsakene i rapsolje, akasiehonning, litt salt og pepper. Bak dem møre i ildfast form, ca 20-25 minutter (eller til de blir møre) på 180 °C.

Rødvinssaus

Fres løken i smøret til den blir gylden. Tilsett eddik og rødvin og reduser på medium/høy varme til det er igjen en fjerdedel. Ha så i brunt sukker og oksekraft, og kok inn til passe konsistens.

For å vite om sausen er tykk nok kan du dyppe nedi en spiseskje. Hvis sausen renner av med en gang på baksiden av skjea bør den stå litt til, hvis den henger igjen litt er den tykk nok. Kok opp og tilsett portvinsgele, smak til med salt og pepper og 1 ts kaldt smør til slutt. Etter du har hatt i smøret, skal den ikke koke. 

Kommentarer

Populære innlegg