Kalkunbryst med portvinssaus, vintersalat og hasselbackpoteter

 

Oppskriften er hentet fra Trines matblogg.

Til 4 personer trenger du:

750 - 800 g kalkunbryst/kalkunfilet
3 ss smør
5 dl kyllingkraft eller utblandet fond
1 kvast timian, grovt hakket
1 sjalottløk, finhakket
1 dl portvin
1 dl kremfløte
1 ss soyasaus
1 ts balsamico
flytende honning
sukker
salt og pepper
maisenna

Vintersalat:
100 g grønnkål, renset og finsnittet
1 ss olivenolje
1/2 rødkål, finsnittet
1 fennikel, finsnittet
2 røde epler i terninger
1 neve valnøtter, grovt hakket
1 granateple, kjernene
100 g creme fraiche
100 g majones
1 1/2 ss sennep, gjerne grov type
1-2 ss sitronsaft
1 ts flytende honning
salt og pepper

Hasselbackpoteter:
12 små poteter
4 ss smør, smeltet

Kalkun:
Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne (med ca. 2 ss smør). Legg det deretter over i en ildfast form som er litt større enn kalkunbrystet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, men pass på at det ikke kommer i kontakt med eventuelle ben. Ha kyllingkraft og grovt hakket timian i formen, og sett den midt i ovnen. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tar ca. 1 1/2 time. Hell kraften i en liten kjele og legg litt aluminiumsfolie over kalkunbrystet. La kalkunen hvile i minst 15 minutter, før du skjærer den opp i jevne skiver. (Kalkunkjøttet skal da ha en kjernetemperatur på 67-69 grader.)

Hasselbackpoteter:
Sett stekovnen på 225 grader, over- og undervarme. Potetene kan stekes sammen med kalkunbrystet de siste 30-45 minuttene, og så øke temperaturen til 225 grader og steke dem ferdig mens kalkunen hviler.
Skrell potene og skjær dem i skiver uten å skjære helt igjennom. Bland smeltet smør, hvitløk og litt salt og fordel over potene. Stek potetene i ovn til de er møre, ca 45 min, men avhenger av potetstørrelsen. Drypp litt av smøret i formen over potetene et par ganger i løpet av steketiden.

Vintersalat:
Skyll og rens grønnkålen og fjern de groveste stilkene. Skjær grønnkålen opp i tynne strimler og legg den i en stor salatbolle. Drypp over olivenoljen og masser den gjerne inn i grønnkålen. Skjær opp resten grønnsakene og frukten som angitt, og ha i bollen. Bruk gjerne en mandolin el. på rødkål og fennikel, hvis du har. Hakk valnøttene grovt, og ha i salaten. Del granateplet i to, skrap ut kjernene og ha ca. halvparten i salaten.
Rør sammen crème fraîche og majones, og smak til med sennep, sitron, honning, salt og pepper. Hell dressingen over salaten og vend det hele sammen. Strø over resten av granateplekjernene, og salaten er klar til servering.

Portvinsaus:
Stek finhakket sjalottløk i 1 ss smør, til den er blank og myk. Tilsett kraften fra formen og portvin, og la det stå å koke til det er redusert til ca. halvparten. Tilsett kremfløte og smak til med soyasaus, balsamicoeddik, flytende honning, salt og pepper. Dersom du synes sausen er litt tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.

Kommentarer

Populære innlegg