Baked Alaska - omelette Norvegienne




 Oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagen / ww.godt.no

Til 6 posjoner trenger du:

Nøttebunn:
3 eggehviter, store
150 g sukker
180 g hasselnøtter, malte eventuelt mandler eller pistasj

Fyll:
0,5 l iskrem pistasj av god kvalitet
0,5 l bringebærsorbet av god kvalitet

Marengs:
3 eggehviterboll
175 g sukker
1,5 dl rom, brun evt. Grand Marnier til flambering 

Sett ovnen på 180 grader.
Visp eggehvitene til det begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet. Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt, pisk videre til tykk og blank marengs.

Vend inn nøttene og bre massen jevnt utover et smurt bakepapir. Tykkelsen på bunnen skal være ca 1 cm tykk. Stekes midt i ovnen i 10-12 min. Avkjøles.

La isen stå litt i kjøleskapet til den mykner noe. Bruk en bolle som rommer 1 - 1,5 liter og kle den innvendig med plastfolie som går godt over kanten.

Kle bollen med nøttebunnen. Det gjør ikke noe om det blir noe overlapping. Hele bollens innside må  være godt dekket.

Fyll i pistasjis og klem det utover og inntil nøttebunnen slik at det skapes et hulrom i midten.

Fyll hulrommet med bringebærsorbet og jevn ut kanten mest mulig. Jobb raskt så ikke isen og sorbeten smelter.

Dekk til med nøttebunnen slik at all is og sorbet er dekket. Sett isbomben i fryseren og la den stå der frem til servering.

Pisk eggehviter og sukker til marengsen i en stor stålbolle. Sett boller over en kjele med kokende vann og pisk energisk til marengsen blir varm, ca 60-65 grader. Pass på at bollen ikke er i kontakt med vannet.

Ta bollen vekk fra varmen, bruk en mikser og pisk ved full hastighet til marengsen blir blank, tykk og romtemperert.

Løft isbomben ut av formen og fjern plastfolien. Sett den over på serveringsfatet.

Fyll marengsen i en sprøytepose og sprøyt den over isbomben eller smør den på med en palettkniv.

Brenn marengsen med en creme brulee-brenner eller lignende.

Varm alkoholen forsiktig i en liten kasserolle. Den skal bare bli litt varm, men må for all del ikke koke.

Sørg for at isbomben er plassert på et trygt sted på bordet, uten noe brennbart i umiddelbar nærhet. Tenn på alkoholen og hell den forsiktig over isbomben.



Kommentarer

Populære innlegg