Bouillabaisse

 

Oppskriften er hentet fra Gladkokken

Du trenger god tid for å lage denne franske suppen.

Til 6 personer trenger du:

900 g torsk/laks/steinbit
18 sjøkreps
1,5 kg ferske reker
3 stk gulrot
1,5 fennikel
1,5 løk
3 fedd hvitløk
1,5 ss tomatpure
3 ts sukker
1/2 sitron - kun saften
1 klype safran evnt. gurkemeie
4,5 tomat, kuttes i biter
3 stk stangselleri
9 dl skalldyrkraft
9 dl grønnsakskraft
4,5 dl blåskjellkraft
3 dl hvitvin
vann til kraft
litt fersk timian

aioli
chili
Baguette


Vi brukte kokte sjøkreps. Ta av skallet og legg halene til side. Skrell rekene og legg rekene i en bolle.

Legg skallet fra rekene og sjøkrepsen i en kjele med var olje og stek i noen minutter til de får en gylden farge. Hell på med vann så det dekker skallet og sku ned varmen så det kun småkoker.
La koke i 1 time. Sil av kraften.

Kutt i biter gulrot, løk, hvitløk og fennikel og legg i en kjele med litt olje. Stek til de begynner å bli myke. Tilsett tomatpureen og sukker. La steke i noen minutter, tilsett safran, tomater, litt timian og vann. La koke i 30 minutter til alle grønnsakene er helt myke. Kjør denne blandingen jevn med en stavmikser.

Blåskjellkraft: Ha 2-3 ss smør i en kjele, ha i finhakket sjalottløk og la steke til løken begynner å bli myk. Skyll blåskjellene godt og kast eventuelle skjell som er skadet. Legg blåskjellene i kjelen og rør godt rundt. Stek i et minutt før du heller på hvitvinen og legger på lokk. Kok til blåskjellene har åpnet seg. Kast de som ikke åpner seg. Sil av blåskjellene og ta vare på kraften. Blåskjellene skal brukes i suppen.

Bland sammen kraftene og kok ned til ønsket konsistens. Smak til med salt og litt sitron. Kutt opp fisken i passende biter og tilsett rett før servering. De trenger kun å trekke i ca 3 min før de er ferdige. Tilsett skjøkreps og la trekke i et minutt til. Hell suppen i skåler og strø over noen reker til slutt. Avslutt med fin bladpersille og gjerne noen dråper med god olivenolje. Vi hadde også en klatt med rømme på.

Server med aioli med chili og sprø skiver av baguette.

Kommentarer

Populære innlegg