Lammesadel "Lofoten" med rotgrønnsaker og sennepsjy

Oppskriften er hentet fra "Mat fra Norge"

1 lammesadel
noen hvitløkbåter
1 kvast timian
1 kvast rosmarin
salt, sort pepper
nøytral olje til steking
100 g smør

Sett ovnen på 145 grader
Rens kjøttet, skjær ruter ned i fettet, men ikke alt for langt ned. Salte og peppre kjøttet godt. Stek det gyllent i panne med nøytral stekeolje. Når alle sider er brunet, ha smør i pannen og øs over kjøttet. Ha litt hvitløk og rosmarin i smøret i panna.
Lammesadelen stekes i ovnen sammen med urtene og hvitløken på 145 grader til en kjernetemperatur på 47 grader. Hvil kjøttet i 20 min. Da stiger kjernetemperaturen til 53-54 grader. Skjær i skiver og server med sennepsjy, potetkrem og grønnsaker.

Sennepssjy
2 dl hvitvin
5 dl lammekraft
2 dl kalvekraft
2 sjalottløk
sennepsfrø
1 dl hvitvinseddik

Fres sjalottløken i en kjele til den blir blank og myk. Tilsett hvitvin og reduser til halve mengden. Hell på lammekraft og kalvekraft og kok godt inn. Smak til med sennepsfrø, eddik, salt og pepper. Jevnes hvis ønskelig.

Potetkrem
500 g kokefaste poteter
2 dl melk eller fløte
2 ss smør
salt og pepper

Kok potetene myke, og mos dem. Varm melken og tilsett mosen sammen med smøret. Smak til med salt og pepper.

Bakte rotgrønnsaker
1 stk sellerirot
3 stk skorsonnerrot
olivenolje
salt og pepper

Skrell grønnsakene og skjær i terninger. Ha på litt olivenolje, salt og pepper. Bak grønnsakene i ovn på 165 grader i 8 - 10 min.

Dampet rosenkål
500 g rosenkål
salt
smør

Rosenkålen renses. Kok den så raskt i saltet vann med litt smør i, rett før servering.

Råmarinert gulrot
400 g gulrot
1 sitron
Olivenolje
salt og pepper

Gulroten skrelles og vaskes. Kuttes i tynne strimler. Mariner i litt olivenolje, sitronzest og smak til med salt og pepper.

Karamellisert løk
6 stk borretaneløk/småløk
1 ss smør
1/2 ss sukker
1/2 ss sitronsyre
salt og pepper

Skrell løken og del den i to. Stek først med snittsiden ned i pannen på hard varme. Ta løken ut av pannen og senk varmen. Dryss over sukker, og ha i smør og sitronsyre. Legg løken i pannen og karamelliser løken lett før servering. Dryss over salt og pepper.


Kommentarer

Populære innlegg