Sjokoladefondant med appelsinis og karameliserte kumqats

Oppskriften er hentet fra Trines Matblogg.
Til 6 personer trenger du:
Appelsinis:
1,25 dl nypresseet appelsinjuice
1/2 - 1 appelsin, revet skall
2,5 dl sukker
5 dl kremfløte
1 vaniljestang
5 eggeplommer

Kok opp appelsinjuice, appelsinskall og 1,5 dl sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Varm opp fløten og vaniljestangen (vaniljefrøene + stangen) forsiktig opp mot kokepunktet (skal ikke koke). Visp eggeplommene og resten av sukkeret (1 dl) til en kremaktig masse. Hell den varme fløteblandingen i en tynn stråle oppi eggedosisen (fjern resten av vaniljestangen) mens kjøkkenmaskinen går. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen og varm opp til ca 82 grader, mens du rører hele tiden. Avkjøl blandingen og tilsett appelsinblandingen når begge deler er godt avkjølt. Hell deretter blandingen i en iskremmaskin og kjør den til den får passe konsistens. Sett isen i fryseren. Har du ikke iskremmaskin kan du helle isblandingen i en form og sette i fryseren.

Karamelliserte Kumquats (eller physalis):
12 kumquats i tynne skiver (en kurv physalis delt i to)
2,5 dl ferskpresset appelsinjuice
2,5 dl sukker med pektin
4 stjerneanis

Ha ingrediensene til kumquatsirupen i en liten gryte og la det putre på svak varme i 20-30 min til blandingen får sirupkonsistens. Bruker du physalis må disse tilsettes i de 5-10 siste minuttene. Rør av og til. Avkjøl.

Sjokoladefondant:
4 egg
1,25 dl sukker
12 ss usaltet smør
225 g mørk kokesjokolade (70%)
1,25 dl potetmel
1/2 ts bakepulver
6 smurte porsjonsformer

Rør raskt sammen egg og sukker  i en bolle. Smelt usaltet smør og kokesjokolade på lav temperatur i en gryte. Tilsett eggeblandingen og rør kraftig. Tilsett bakepulver og potetmel og bland godt sammen. Hell røren over i smurte, ildfaste former, ca 2/3 fulle. Stekes ved 190 grader i ca 10-12 minutter. Fondanten skal være fast utenpå og ha en «rå» kjerne inni.

Kommentarer

Populære innlegg