Fasan og rype i herlig viltsaus

Du trenger:
1/4 Fasan pr person
1/4 rype pr person
Bacon

Viltsaus:
Selleristenger, gulrot, løk, hvitløk og persillerot.
2 dl hvitvin, 1 drammeglass med cognac og vann
Laurbærblader, timian, einerbær og appelsinskall (1 ts))
Huldreost (geitost med kraftig karamellsmak), fløte og 4 ss hakket røkt bacon
Soyasaus, sitronsaft
Rips-, rognebær- eller einerbærgelé.

Rosenkålsalat: Rosenkål og granateplefrø

Soppblanding: Kantareller, smør, bacon, pære, appelsinskall og timian. Salt og pepper

Chips: Blåpotet, persillerot og pastinakk. Nøytral olje til fritering.
Serveres med kokte poteter.

Vask og tørk fuglene godt. Parter fuglene til bryststykker, vinger og lår. Stikk et baconstykke under skinnet på bryst og lår. Krydre hver side av stykkene med salt og pepper.

Viltsaus:
Kutt grønnsakene som skal brukes til kraften: Selleristenger, gulrot, løk, hvitløk og persillerot.
Brun fuglebena i en stor gryte. Sørg for at de får fin farge før du tilsetter grønnsakene. La alt surre noen minutter før du tilsetter 2 dl hvitvin og 1 drammeglass cognac. La alkoholen dampe av før heller på vann. Tilsett 2 ss salt og 1 ts nykværnet pepper. La beina dekkes helt av vann.
Tilsett laurbærblad, timian, knuste einerbær og en teskje revet appelsinskall. La stå og småputre under lokk, gjerne i 3 timer.

Etter et par timer siler du av kraften og tilsetter et stykke brunost (4 - 5 skiver). Jo sterkere på smakm jo mindre trenger du. Smak til og tilsett kremfløte. Sausen skal være god og halvtykk. Tilsett 4 ss hakket bacon. Juster sausen med litt soyasaus og litt sitronsaft for å få den lekker.
Hvis man liker litt sødme i sausen, kan man bruke et par spiseskjeer ripsgele, rognebærgele eller einerbærgele.

Chips:
Blåpoteter egner seg veldig bra til frityrsteking. Snitt dem tynt med en mandolin eller potetskreller. Legg dem i kaldt vann en stund, før du tørker av dem og slipper dem i varm, nøytral olje til de er legge og sprø. Ha dem over på et stykke kjøkkenpapir for å dryppe av fett, salte og pepre. Det samme gjør du med pastinakk og persillerot.

Rosenkålsalat:
Plukk av de ytterste lagene på rosenkålen og ha dem i kokende vann i 20 sek., for så å ha dem over i isvann. Så siler du av vannet og salter og peprer lett. Hell god olivenolje i små dråper over og bland inn de vakre granateplefrøene.

Soppblanding:
Rens soppen. Stek kantarellene i panne sammen med smør, bacon, timian og små pæreterninger (bruke en fast pære som ikke går i oppløsning). Salt og pepre og dryss revet appelsinskall over til slutt. Sett til side og varm opp rett før servering.

Stek fuglene forsiktig. De største stykkene trenger mest tid, og du må være veldig forsiktig så ikke kjøttet blir tørt. Baconet under skinnet hjelper litt til å holde de saftig. La kjøttet hvile før du skjærer det opp. Husk at fugl har små, tynne bein som kan være lett å få i halsen for en utrent person.



Kommentarer

Populære innlegg