Reinsdyrfilet med plommer, glasert persillerot, rødløkskompott og rødvinsaus

Oppskriften er hentet fra Trines matblogg.
600-800 gram reinsdyrfilet (indre- eller ytrefilet)
smør til steking
salt og pepper
frisk timian, hakket

Plommer og rødvinsaus
4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond
1 ss smør salt (eventuelt litt maizenna til jevning)

Rødløkskompott
200 gram rødløk, i tynne båter
ca 3 ss sukker
ca 4 ss balsamicoeddik
smør
salt og pepper
 
Glaserte persillerøtter2-4 persillerøtter
2 ss smør
sukker
salt og pepper
sitron
 
Ovnsstekte mandelpoteter
mandelpoteter, delt i to på langs
smør
maldonsalt
frisk timian til pynt
 
Begynn med plommene og rødvinssausen
Plommene deles i to og steinen fjernes. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre.
Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Har du ikke viltkraft kan du benytte utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen. Rett før servering pisker du inn litt smør og smaker til med salt og pepper. Sausen må ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du jevne med litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Reinsdyrfiletene gnis inn med salt og pepper. Brun kjøttet raskt i smør i en stekepanne, slik at du får en fin stekeskorpe på alle sider. Legg filetene i et ildfast fat. Så langt kan du forberede kjøttet på forhånd. Stek filetene ferdig i stekovnen ved ca 160 grader til de har en kjernetemperatur på ca 60 grader (Det går fort). La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passe skiver før servering. Kjøttet skal være rosa.

Rødløkskompott: Løkbåtene freses i smør, til løken blir blank og myk. Tilsett balsamicoeddik og sukker (smak til), og la løken stå å surre i ca 20 minutter under lokk. Løken er ferdig når løken er mør og væsken er nesten kokt inn. Løken kan gjerne lages nesten ferdig på forhånd (kokes i 10-15 minutter), men pass på at den ikke koker inn. Tilsett om nødvendig litt vann. Varm opp kompotten forsiktig før servering.

Persillerøttene skrelles og deles  2 eller 4 på langs, avhengig av hvor store de er. Stek de møre i smør. Så langt kan også persillerøttene forberedes. Rett før servering tilsettes sukker, slik at røttene blir glasert. Smakes til med sitronsaft, salt og pepper. Persillerøttene serveres varme.

Ovnsstekte mandelpoteter:Vask potetene og del dem i to på langs. Ringle over litt olivenolje og strø på maldonsalt og stek potetene ved 225 grader til potetene er gjennomstekte og har en gylden farge. La gjerne potetene steke omtrent halvferdige, skru så ned varmen og stek ferdig kjøttet, skru deretter opp varmen igjen og stek potetene ferdig mens kjøttet hviler.

Kommentarer

Populære innlegg