Vaniljeiskrem og amaretti

Oppskriften er hentet fra Trines matblogg. Trine har igjen hentet den fra Hellstrøms bok Iskremfabrikken.

2 vaniljestenger
5 dl H-melk
2,5 dl kremfløte
200 g sukker
6 eggeplommer
Vi tilsatte hakket, mørk sjokolade også

Dette kan gjøres dagen før du skal bruke isen:
Vaniljestengene splittes på langs og frøene skrapes ut. Frøene og stengene has i en tykkbunnet gryte sammen med melk og fløte. Blandingen gis en forsiktig oppkok. Kjelen trekkes til side og la det stå å trekke under lokk i 20 min.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Melkeblandingen helles over i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører godt. Blandingen helles tilbake i kjelen og varmes opp til 80 grader under stadig omrøring, til blandingen begynner å tykne. Pass på at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg.
Blandingen siles og avkjøles helt.

Kjør fløteblandingen i iskremmaskin til den har en kremete konsistens.

Har du ikke iskremmaskin, setter du den avkjølte fløteblandingen i fryseren og rører jevnlig hver halvtime eller så til du har fått iskremkonsistens. Jo mer iherdig du rører, jo mer fløyelsmyk og kremete blir iskremen. Hvis du ikke rører eller rører for lite blir det iskrystaller i isen.

Amaretti:
125 g mandler (skollet og finmalt)
125 g melis
1 ss mel
1/2 ts mandelekstrakt (kan sløyfes)
2 eggehviter
6 ss sukker

Tilsett melisen i den finmalte mandelmassen. Tilsett siktet hvetemel og mandelekstrakt. Pisk eggehvitene til de blir halvstive. Tilsett sukkeret mens kjøkkenmaskinen går, 1 ss av gangen og la kjøkkenmaskinen gå til eggehvitene er helt stive. Skjær dem forsiktig inn i mandelblandingen. Kle deretter to stekeplater med bakepapir. Ha røren i en sprøytepose. Klipp et stort hull og klem ut ca 4 cm lange kaker med litt mellomrom mellom hver (de flyter ikke ut). Alternativt kan du legge massen i dotter..
Stekes ved 140 grader i ca 40 minutter til de får en gylden farge.

Kommentarer

Populære innlegg