Lammefilet med rotfruktgrateng, smørstekte kantareller og rødvinssaus

Denne hovedretten er hentet fra Trines matblogg.
Du trenger til 4 posjoner:
600 - 700 g lammefilet
salt og pepper
olje og smør til steking
frisk timian eller rosmarin

Rotfruktgrateng:
1-2 store poteter i tynne skiver
1 stor søtpotet i tynne skiver
1/4 - 1/2 sellerirot i tynne skiver
1/4 kålrot i tynne skiver
2-3 gulrøtter i tynne skiver
salt og pepper
smør, i tynne skiver
frisk timian, hakket
100 g revet ost
1- 1/2 dl fløte
1,5 dl melk

Smørstekte kantareller:
Rens antareller. Steks i smør, krydre med salt og pepper.

Rødvinsaus:
1 sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1-2 ts tomatpure
1 dl lammekraft ( jeg brukte den fra Jacobs)
1 dl vann
1 dl rødvin
3-4 ss balsamicoeddik
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
litt nykvernet pepper
1-2 ss smør, røres inn til slutt

Begynn med rotfruktgratengen. Skjær alle grønnsakene i tynne skiver. Smør en ildfast form og legg grønnsakene og urtene lagvis. Ha ost og smør mellom lagene (annenhver gang) og krydre med litt salt og pepper. Hell over fløte og melk og avslutt med et lag ost. Stekes midt i ovnene ved 200 grader i ca 1 time eller til grønnsakene er møre.

Lammekjøttet krydres med salt, pepper og hakket frisk timian. Stekes i smør på sterk varme til du får fin stekeskorpe over det hele. Legges i ildfast fat og sett steketermometer i kjøttet.

Når rotfruktgratengen har stekt i ca 50 min. tas den ut av ovnen og kles med litt aluminiumsfolie. Senk varmen til 150 grader og sett inn kjøttet. Stek kjøttet til det har en kjernetemperatur på 62-65 grader. Ta ut kjøttet og legg litt aluminiumsfolie over og la hvile i 10 min.
Skru opp varmen til 200 garder og sett inn gratengen igjen. La gratengen stå til den er ferdig, etter ca 10 min.

Mens kjøttet steker, lages sausen. Fres hakket sjalottløk i smør til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, laurbærblad, soyasaus, kraft og vann og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis. Rett før servering fjernes laurbærbladet og 1 - 2 ss smør tilsett4es. Smak til med nykværnet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt.

Kommentarer

Populære innlegg