Fisk- og skalldyrgryte med estragon

Oppskrift til 4 personer
Denne retten er noe med det beste fiskemåltidet jeg har hatt. Gryten er bare himmelsk!
Estragonsaus
2 dl hvitvin
3 ss finhakket sjalottløk
4 dl fiskekraft
3 dl fløte
2 ss finhakket estragon
1 ss sitronsaft
1 ss maisenna
salg og pepper'
Grunnsausen: Kok inn hvitvinen til det halve sammen med hakket sjalottløk. Tilsett fiskekraft eller vann med en fiskebuljongterning (kok blåskjellene for seg selv og bruk dette kokvannet). Kok ned til to dl. Tilsett fløte, estragon og sitronsaft. Kok opp og jevn med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

300 g lakse- eller ørretfilet
300 g steinbit-, breiflabb- eller hysefilet
300 g friske blåskjell
100 g rensede reker
1 liten purre
1 gulrot
1/2 del friske estragonblader

Rens fisken for skinn og ben og kutt i terninger på 3 x 3 cm. Rens blåskjellene. Purre og gulrot renses og skjæres i fine skiver. Kok opp grunnsausen og tilsett fisk og blåskjell (har du kokt blåskjellene først, kan de tilsettes rett før servering). La det koke i to minutter (eller til fisken er nesten kokt) før du tilsetter grønnsakene og lar det koke ett  minutt til (eller til fisken er kokt). Smak til sausen på nytt. Fisken kan t vekk noe av saltsmaken. Dryss på rensede reker, blåskjell og friske estragonblader. Gryten er ferdig til å serveres med pasta, ris og/eller grønnsaker.

Appelsinkokt fennikel:
2 fennikel
2 dl appelsinjuice
1/2 dl olivenolje, extra vergine
5 stjerneanis
10 hvite pepperkorn
1 ts salt

Rens fennikel for stilker og de ytre seige skallet. Del den i seks båter slik at bladene henger på roten. Legg båtene i en ildfast form og hell over appelsinjuice, olje og krydder. Dekk formen med bakepapir og sett den i oven ved 180 grader. Bak fennikelen i 30 min til den er mør.

Kommentarer

Populære innlegg