Fikenterte

Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøm "Enkle og perfekte menyer". Bildet i boken til Hellstrøm viser en mer elegant versjon av desserten enn vår tilberedelse.
Dessverre fikk vi ikke tak i ferske fiken heller, så vi måtte bruke tørkede. Vitsen var at vi skulle ha en julete meny uten å ty til de tradisjonelle julemiddagene.

Til fire personer
4 skiver julekake uten skorpe (skulle vært skjært til rektangulære skiver)

Bakt fiken:
8 fiken
4 nellikspiker
1 stjerneanis
1 kanelstang
1 1/2 dl portvin
1 dl bringebærpure uten stener

Sitronkrem:
2 store egg
1 dl sitronsaft
70 g sukker
60 g usaltet smør
1/2 dl fløte

Kutt av øverste stilken på fikenene og del dem i fire, nesten helt igjennom. La dem være hele i bunnen. Settes ved siden av hverandre i en ildfast form. Tilsett krydder, portvin og 1/2 dl bringebærpure. Dekk formen med folie og bak fikenene i ovn med 180 grader til de er helt myke. Hold dem varme.

Visp sammen sitronsaft, sukker og egg. Kok opp under stadig omrøring. Ta kasserollen til side og rør inn smøret i terninger. Press kremen gjennom en sil og sett den til avkjøling. Når kremen er kald, blandes den med 1/2 dl stivpisket krem. Fyll sitronkremen i en sprøytepose.

Toast julekakeskivene under grill og vend dem godt i laken som er igjen i formen der fikenene ble bakt.

Sprøyt på sitronkremen. Del fikenene helt igjennom og fordel "båtene" på kremen.

Bruk reseten av bringebærkremen som saus.

Kommentarer

Populære innlegg