Svinefilet i spekeskinke med saltkokte poteter og mojosaus

Deilig mat med lekre farger
Oppskriften er hentet fra klikk.no
Det er sausen som er veldig spesiell i denne retten. Ikke alle rundt bordet var like begeistret, noen likte den grønne sausen - andre likte den røde best. Prøv selv!
Du trenger til 4 personer:
800 g indrefilet av svin
0,5 dl god olivenolje
3 stk basilikumgren, bladene av
grovmalt pepper
8 sk spekeskinke, gjerne spansk
olje til steking
Filet skal ligge i romtemperatur i 1 - 2 timer før den stekes. Varm stekovnen til 200 grader.
Mos basilikumblader og olivenolje, eller kjør til en glass saus i hurtigmikser. Smak til med grovmalt pepper. Renskjær fileten for hinner og sener. Gni den inn med urtesausen. Surr spekeskinen rundt fileten, fest ev med tannstikker uten smak eller bomullstråd. Pensle med olje, legg i et ildfast fat. Stikk inn steketermometer og sett i ovnen, senk temperaturen til 175 grader. Stek til termometeret viser 68 grader, ca 10 - 15 min. Ta fileten ut og la den hvile i 10 - 15 min før den skjæres opp.


SALTKOKTE POTETER
1 kg små poteter med tynt skall
250 g salt
vann
Vask potetene og pass på at skallet er helt (eller blir potetene for salte). Ha potetene og salt i en kjele og fyll på med vann til det står kant i kant med potetene. Kok opp, straks potetene er møre, hell av kokevannet. Sett kjelen tilbake på platen og damp dem til de er tørre, rist på kjelen mens potetene dampes.

RØD MOJOSAUS (Det må jo bli mojo - moro)
1 fedd hvitløk
2 stk rød chili (noe chili kan byttes ut med rød paprika for mildere smak)
1 ts spisskum
1 ts malt paprika
4 ss vineddik
2 dl olivenolje
salt
Hvitløken renses og finhakkes. Chilien deles på langs, fern hinner og frø og finhakk. Gjør det samme med paprika. Ha hvitløk, chili/paprika og spsskumfrø i en morter og mos sammen. Tilsett malt paprika, eddik og olje mens du moser hele tiden. Sausen kan også lages i en hurtigmikser. Støt spsskum i en morter før den tilsettes sausen. Smak til med salt og inn litt vann hvis du synes sausen er for sterk eller tykk.
GRØNN MOJOSAUS
Samme oppskrift som Rød Mojosaus, men bytt ut chili med grønn paprika og malt paprika med en god "neve" frisk koriander eller persille.



Kommentarer

Populære innlegg